Alternatieve leveranciers

Inleiding

Een artikel heeft een hoofdleverancier, en daarnaast een bibliotheek met alternatieve leveranciers. Van elk van de alternatieve leveranciers wordt de artikelcode (bij die leverancier), de aankoopprijs, en de geldigheidsperiode van die prijs opgeslagen.

Aan elk artikel wordt een hoofdleverancier toegekend, en een artikelprijs. De artikelprijs komt niet noodzakelijk overeen met de prijs in het lijstje van prijzen bij alternatieve leveranciers.

Invoeren

Op de artikelfiche is de hoofdleverancier weergegeven, en kan via een knop het lijstje met alternatieve leveranciers getoond worden.


 

Voor elke alternatieve leverancier kan de aankoopprijs voor het artikel, de artikelcode, en een geldigheidsperiode worden ingevoerd. Let wel op dat deze prijzen niet gekoppeld zijn aan de prijzen op de artikelfiche. Er is een prijs voor het artikel, en die is onafhankelijk van de artikelprijzen in het tabelletje met alternatieve leveranciers.

 


 

  • Wanneer een van de alternatieve leveranciers via dit lijstje wordt ingesteld als "standaardleverancier" of hoofdleverancier, worden de prijzen uit het lijstje overgenomen als artikelprijs.
  • Wanneer gewoon een nieuwe leverancier toegekend wordt aan het artikel (niet uit het lijstje, maar uit de algemene leveranciersselectie), blijven de artikelprijzen behouden, zelfs indien de nieuwe leverancier ook in het lijstje met alternatieven stond met een andere prijs.

Bij het inlezen van prijsbestanden van een bepaalde leverancier L, zullen de prijzen in de alternatieve-leverancier-lijstjes van de artikelen waarvan L een alternatieve leverancier is, ook geupdate worden.

Gebruik van de alternatieve leveranciers

Wanneer in het aankoopscherm een artikel wordt ingevoerd, wordt de artikelprijs voorgesteld, samen met de hoofdleverancier. In het scherm rechts kan geselecteerd worden uit een lijstje van alternatieve leveranciers. Door dubbelklikken op een alternatieve leverancier, wordt de bestelling omgezet naar die leverancier, en worden ook de prijzen van de alternatieve leverancier toegepast.


 

Bij optimalisatie van aankoopbestellingen kan een lijst van te bestellen artikelen worden ingevoerd, en kan het systeem dan zelf de optimale combinatie bepalen (welk artikel moet bij welke alternatieve leverancier besteld worden, rekening houdend met transportkosten en de prijs van het artikel bij de leverancier).