Magazijn-indeling

Inleiding

Het is aangeraden om uw magazijn van locatie-codes te voorzien. Bij ontvangst van goederen (put-away) is het voor de magazijnier onmiddellijk duidelijk waar het artikel thuishoort, en zo wordt vermeden dat hetzelfde artikel op verschillende plaatsen in het magazijn terecht komt. Ook bij picking kan de magazijnier veel gerichter werken, en kan het systeem de kortste weg doorheen het magazijn voorstellen.

Magazijn-indeling

Het magazijn wordt voorzien van locatie-etiketten. Maak een schets van uw magazijn, en organiseer de locaties in een logische richting. We stellen voor niet de gangen te markeren, maar wel de zijden van de rekken langs de gangen. De zijden van de rekken worden gemarkeerd met AA, AB, AC; de compartimenten (tussen twee steunen bijvoorbeeld) met 01, 02, 03, ...

Kies overal dezelfde orientatie, dus wissel niet van volgorde per gang.

In het voorbeeld gaat de zijden-nummering van laag AA (west) naar hoog AF (oost), en die voor de getallen (de compartimenten tussen 2 staanders in een rek) van 01 (noord) naar 05 (zuid).

Door overal in het magazijn dezelfde richting of orientatie van laag naar hoog te gebruiken, kan een magazijnier zich eenvoudig orienteren en een locatie terugvinden.


 


 

Wanneer we een vooraanzicht van zijde AA bekijken, zien we van links naar rechts de compartimenten (genummerd met getallen 01, 02, 03,...). In het vooraanzicht kunnen we de hoogtes ook benoemen : de schappen worden van onder naar boven aangeduid met A, B, C, .... Op zo'n schap kan optioneel nog een onderverdeling gemaakt worden (voor bakjes met kleinere goederen bijvoorbeeld). Zo komen we aan een locatiecode in de vorm AA 05 B 02 ; zijde AA, compartiment 05, hoogte B, vakje 02.


 

De etiketten kunnen afgedrukt worden vanuit MFS, en ze bevatten ook locatie-barcodes. Die kunnen gebruikt worden met de module InCon voor magazijnbeheer met barcodescanners.