Verhuur

Voorbereiding

In de eenhedentabel maakt u een eenheid "Dag" aan, met dimensie 2. Het aantal-veld in de verhuurbestelling zal later namelijk het aantal verhuurde stuks van een artikel weergeven, en de tweede dimensie (L) zal gebruikt worden om het aantal dagen verhuur aan te geven (*).


 

Zet in het order-invoerscherm de optie "Datum in/uit voor extern proces" aan, zodat de velden "Datum in" en "Datum uit" zichtbaar worden.


 

Instellen van een verhuur-artikel

Zet op de artikelfiche het artikeltype op "Rental", stel een dagprijs in.


 

Zet te prijseenheid van het artikel op de eenheid "Dag" met dimensie 2.


 

Aanmaken van een verhuurbestelling

Er zijn 3 stappen in de workflow voor een verhuur-bestelling

  • (Optioneel) reservatie
  • Afhaling door klant (of levering)
  • Teruggave door klant

Reservatie : vul in een bestelling het aantal in, maar (nog) niet het veld "klaar". In "L" kan een verwachte verhuurtijd worden ingevoerd. In de "gewenste leveringsdatum" van het order kan de datum worden ingevuld waarop verwacht wordt dat de klant de bestelling komt afhalen. Gebruik hiervoor niet de velden "Datum uit" en "Datum in" op de verhuurlijn : die dienen om de effectieve uit/in datum te registreren.


 

Afhaling door klant : ga in de bestelling, en vul de kolom "Klaar" in. Bij opslaan van de bestelling wordt automatisch voor de lijnen waar een aantal "klaar" is ingevuld, de "Datum uit" van de lijn ingevuld. Het aantal gaat uit voorraad.


 

Teruggave door klant : ga in de bestelling, pas in kolom "L" het aantal verhuurde dagen aan, en vul "Datum in" in. Door "Datum in" in te vullen, komt bij opslaan van de bestelling het aantal terug in voorraad.


 

Na deze bewerkingen kan u voor een artikel de "voorraadevolutie" opvragen. Het resultaat daarvan is :


 

Prijzen

Wanneer u een degressieve prijs wil toepassen voor een langere verhuurperiode, kan dat door het artikel onder te brengen in een kortinggroep met een prijsformule die de parameter "L" gebruikt om een verlaging van de eenheidsprijs toe te passen. Voor de details over prijsformules verwijzen we naar de handleiding van het prijzensysteem. Dit kan een voorbeeld zijn, waarbij de verkoopprijs vanaf 2 dagen verhuur, vermenigvuldigd wordt met 0,9, en vanaf 8 dagen met 0,8 (dus resp. 10% en 20% korting).

VP:=(VP)*
iif((L)>=2,0.9,
iif((L)>=8, 0.8, 1
))

Uitbreidingen

Digon kan voor u rapportering aanmaken die u toelaat de status van uw huurpark te overzien, of reservaties te beheren via lijsten die aangeven wat er wanneer in verhuur is. Voor u kunnen ook verschillende documentlayouts aangemaakt worden om de stappen in het verhuurproces te begeleiden (bv. aangepaste leveringsbon, ...)

 

(*) In tegenstelling tot een gewoon artikel, zal bij een "producttype rental"-artikel het voorraadbeheer geen rekening houden met de 2e dimensie, maar enkel met het aantal.